Canvis legislatius que afecten la contractació artística en doblatge
Blog maig 03, 2022
AMPLIEM LA INFORMACIÓ SOBRE ALGUNS ASPECTES ENTORN ELS CANVIS LEGISLATIUS QUE AFECTEN DE MANERA DIRECTA A LA CONTRACTACIÓ ARTÍSTICA EN DOBLATGE.
Poc després de la Reforma laboral (predominança de la contractació indefinida), el Govern va presentar un nou contracte laboral específic pel sector artístic (mitjançant la modificació dels articles 3 i 5 del RD 1435/1985, de l’1 d’agost) on s’amplia la definició d’espectacle públic per incloure la contractació de personal tècnic no estructural. Aquests canvis es produeixen sense disposar de l’Estatut de l’Artista. Es modifica l’article 1 del RD 1435/1985, de l’1 d’agost, incorporant al personal tècnic i a l’auxiliar que no forma part de l’estructura fixa de les empreses del sector.
No obstant, el Reial Decret determina que, al personal tècnic i auxiliar no els serà d’aplicació els articles 2,6,7,8,9 i 10, apartat 4, aplicables exclusivament als artistes (capacitat per a contractar menors d’edat, jornada laboral, descansos i vacances, drets i deures de les parts i retribució). Es modifica també en aquest sentit, l’art. 2.1 e) de l’Estatut dels treballadors ampliant el concepte d’activitat artística. S’elimina la referencia als artistes en espectacles públics i es passa a parlar de les activitats culturals en l’àmbit de les arts escèniques, audiovisuals i musicals. La nova norma també combat la precarietat i la concatenació de contractes temporals i impulsa la seva transformació en indefinits adaptats a la realitat de l’activitat professional que s’exerceixi. S’imposa l’exigència d’haver d’acreditar la causa que justifica la contractació i la duració temporal del contracte, resultant el seu incompliment la consideració de contracte indefinit.
Es modifica l’article 3: Forma del contracte: per escrit. Qualsevol que sigui la duració de la relació laboral, l’empresa haurà d’informar per escrit a la persona treballadora sobre els elements essencials del contracte i les principals condicions d’execució de la prestació laboral, sempre que tals elements i condicions no figurin en el contracte de treball formalitzat per escrit. Tot allò que no estigui previst en aquest article s’estarà al que es disposi en l’article 8 de l’estatut dels Treballadors.»
Es modifica l’article 5: Duració i modalitats del contracte de treball.
El contracte laboral artístic de duració determinada, que només es celebrarà per a cobrir necessitats temporals de l’empresa, podrà ser per a una o varies actuacions, per a un temps cert, per a una temporada o pel temps que durin les diferents fases de la producció. Per a que s’entengui que concorre causa justificada de temporalitat serà necessari que s’especifiquin amb precisió en el contracte la causa habilitant de la contractació temporal, les circumstàncies concretes que la justifiquen i la seva connexió amb la duració prevista. Les persones contractades que incompleixin l’establert en aquest article adquiriran la condició de treballadors indefinits. Igualment adquiriran la condició de treballadors indefinits les persones treballadores que no hagessin estat donades d’alta a la Seguretat Social. Les inspeccions de treball a partir d’ara sancionaran amb caràcter independent i individual per a cada artista que no s’ajusta a la normativa laboral que li es d’aplicació. S’endureixen les conseqüències davant la figura del fals autònom.
Tanmateix, el Govern, en el termini màxim de dotze mesos des de la publicació d’aquest reial decret-llei (març de 2023) procedirà a l’aprovació d’una nova regulació de la relació laboral de caràcter especial dels artistes que desenvolupen la seva activitat en les arts escèniques, audiovisuals i musicals, així com de les persones que realitzen activitats tècniques o auxiliars necessàries pel desenvolupament d’aquesta activitat substituint el Reial Decret 1435/1985, de l’1 d’agost. Ara per ara, el sector es troba en una situació de provisionalitat objectiva.